A magyar és az angolszász kultúra találkozása a Hunyadiban

A magyar és az angolszász kultúra találkozása a Hunyadiban

A magyar és az angolszász kultúra találkozása a Hunyadiban

A két tanítási nyelvű oktatásban a tanulók nemcsak nyelvórákon találkoznak az idegen nyelvvel, de meghatározott tantárgyak egy részét is idegen nyelven tanulják, ami egyidejűleg fejleszti a tanulók anyanyelvi és idegen nyelvi tudását és segíti az aktív nyelvhasználatot.

A Hunyadi Mátyás Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola kéttannyelvű képzésének keretén belül diákjaink megismerkednek azokkal az országokkal, ahol az angolt anyanyelvként beszélik. Az angolszász országok kultúrájáról, ezen belül ünnepeikről szereznek ismereteket angol nyelven, így március 17-én Írország védőszentjének tiszteletére  Szent Patrik napján zöldbe öltözött iskolánk Kiskúti épülete, ahol az alsós kéttannyelvű osztályba járó diákok és pedagógusaik egy kicsit, a világ többi tájához hasonlóan, írnek érezték magukat. Tanulóink az angol rajz órákon előzetesen elkészített háromlevelű lóherével díszített kalapot viselték, amely jelképül szolgált arra, hogy a lóhere segítségével Szent Patrik elmagyarázta a Szentháromság lényegét. Azon a napon igyekezett minden diák és pedagógus egyaránt a lehető legtöbb zöld színű ruhadarabot magára ölteni. Az ünneplők a Szent Patrik naphoz kapcsolódóan pedagógus irányításával zöld színű süteményt süthettek, színes, szórakoztató ügyességi vetélkedőkön, kézműves foglalkozáson vehettek részt, játékos feladatlapok, online játékok segítségével tesztelhették tudásukat. A kreatív, támogató szülőknek köszönhetően a vidám hangulatú délutánon a lelkes ünneplőket zöld sütemények, üdítők, saláták elfogyasztása várta.

 

Magyarságunkat is híven tükrözve lehetősége volt diákjainknak, hogy részesei lehessenek egy 1848-as történetnek is, amelyet Tóth-Pál Zoltán népzenész dolgozott át mesébe szőve, burkolva kisiskolásoknak. A megismert hangszer, a tekerőlant, gúnynevén nyenyere az Alföld középső és déli részén használatos hangszer volt. Nyikorgó, néha reccsenő hangja elvarázsolta a gyerekeket. Az interaktív játékban bepillantást nyerhettek tanulóink a katonák életébe és verbuválásába. Jókedvünk fokozásaként eljártunk egy verbunkot Nánási Alexandra néptáncot tanító pedagógus segítségével. A zenét Sóki Ferenc klarinétjátéka és Tóth-Pál Zoltán tekerőlantja és éneke kísérte.

Urbánné Baranyai Tünde pedagógus