HAT-17-01-2017-00265

CIPSZEREK FÖLDJÉN, A FELVIDÉKEN – TUTAJOZÁS A GORÁLOKNÁL A SZEPESSÉG TERMÉSZETI ÉRTÉKEI ÉS KULTURÁLIS KINCSEI

(4 nap, 3 éjszaka, 2018. 05. 15-18.)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő az előző tanévben is pályázatot hirdetett Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek címmel, a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítése érdekében.

A Hunyadi Mátyás Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pályázata sikeres volt, így az intézmény 7. évfolyamos diákjai egy 4 napos szepességi túrán vehetett részt 2018 májusában.

A 68 fős csoport a magyar történelemben és kulturális örökségünk tekintetében is kiemelkedő jelentőségű tájegység, a cipszerek lakta Szepesség kulturális és természeti értékeit látogathatta meg.

A kirándulásra a diákok alaposan felkészültek, előkészítő órákon vettek részt, megismerkedtek Szlovákia történelmével, földrajzával és a Felvidék magyarlakta területeivel.

Felvidéki túránkat Alsósztregován kezdtük, ahol megtekintettük a Madách-kastélyt. Mindenkit lenyűgözött a helyi idegenvezető csodás palóc tájszólással előadott részletes előadása. Megkoszorúztuk a drámaíró síremlékét. Tovább folytattuk utunkat a Gömör magyarságának központja, Rozsnyó felé, ahol egy sétát tettünk a városban, megtekintve a főbb nevezetességeket.

Második napunk Lőcsén indult, meglátogattuk a Szent Jakab katedrálist,  az egykori Magyarország egyik legszebb templomát. Városnézésünket a Szepesi Múzeumban folytattuk, a városháza épülete a reneszánsz világi építészet legjelentősebb remekművei közé tartozik a Szepességen. Megcsodáltuk a titkos lépcső melletti híres faliképet, amely a Lőcsei fehér asszonyt ábrázolja. Megtekintettük Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű erődítményét, Szepes várát, Szapolyai János magyar király szülőhelyét. A vár múzeumában meglátogattuk a harci eszközök tárlatát és a régészeti leletek bemutatóját. A várral szemben lévő dombon áll Szepeshely települése. Elsétáltunk a városka egyetlen utcájához a kanonoksorhoz, mellette megnéztük a püspöki palotát és a Szent Márton székesegyházat. Ezután Zsibra egy különleges természeti érdekességénél, a Szürke Szakáll-hegy savanyúvizes forrásánál töltöttünk el egy kis időt. A Tamásfalvi kilátón a Szlovák Paradicsom egyik legszebb panorámája fogadott minket.

Harmadik napunkon Szepesszombatban tettünk egy sétát a főtéren, ahol megtekintettük a gótikus és reneszánsz polgárházakat és a főtéren álló obeliszket. Késmárkon ellátogattunk Thököly Imrének a sírjához. Elsétáltunk Késmárk várához, amely a Rákóczi-féle szabadságharcban is fontos szerepet játszott. Festői tutajtúra részesei lehettünk a Dunajecen. Megnéztük a karthauziak ősi kolostorát, a Vöröskolostort, melyet a Balkánról menekülő szerzetesek alapították 1320-ban. Ólubló várának megtekintése sajnos a rossz időjárás miatt elmaradt.

Utolsó napunkon a Dobsinai-jégbarlang meglátogatásával kezdtünk, majd Rozsnyóra tértünk vissza, a Rozsnyói Református Alapiskola diákjait látogattuk meg. Hazafelé Kassán álltunk meg, egy kis sétát téve a város főterén, a dómban megkoszorúztuk Rákóczi fejedelem szarkofágját.

A kirándulók a tanulmányút során megismerhették a határon túli magyarság életét, az élményszerű tanulással minden bizonnyal tartósabbá tették az elsajátított ismereteiket. Hasznos tapasztalatokkal, élményekkel gazdagon térhettek haza.
https://www.youtube.com/watch?v=YXXYyoXXyd8