Interpelláltunk a parlamentben

Interpelláltunk a parlamentben

2013. szeptember 24. hajnal. Valószínűleg nem csak az őszi napéjegyenlőségnek volt köszönhető, hogy a 40 hunyadis diák és 4 nevelőjük nagyon korán ébredt.

Ez a nap tripla örömöt hozott. Nem kell suliba menni, hanem a Diákönkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően irány Budapest, az Országház, a magyar törvénykezés „szentélye”. Ráadásul a meteorológia napos időt ígér, így tökéletes nap vár ránk.

A parlamenti delegáció 8 óra körül érkezett a Kossuth térre. Már az úton különleges figyelem kísérte a DÖK diákvezető Bata Evelin, és a 8. b-s Kovács Petra személyét, hiszen őket érte az a megtiszteltetés, hogy interpellálhatnak a parlamentben.

Egyáltalán mi az-az interpelláció? Eszik-isszák? És kik? Ott ülünk majd, ahol az igazi országgyűlési képviselők? Lehet majd szavaznunk is? Ezek a kérdések foglalkoztatták az úton a III. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlésre az Országház Felsőházi termébe tartva a 3. osztályost épp úgy, mint a 8. osztályost.

Már a nyár folyamán megfogalmazódtak a felteendő kérdések- interpelláció: kérdés, problémafelvetés, melyre a kormány tagja válaszol, mit tett, mit kíván tenni a kormány a kérdésben felvetett probléma megoldására.

Nagy volt az izgalom azért is, mert Jász-Nagykun-Szolnok megyéből a mi iskolánkon kívül csak túrkeveiek voltak, így nem csak városunk, de kicsit a megye diákságát is képviselhettük.

A megérkezés után kedves, mosolygós, segítőkész, de nagyon katonásan viselkedő kormányőr kísért bennünket egész nap. A Parlament épülete már kívülről is impozáns látványt nyújt, belülről pedig egyszerűen káprázatos! Európa legszebb törvényhozásnak helyt adó épülete.

A parlament folyosóján elköltött reggeli után az ülésteremben elfoglaltuk helyünket, mint az igazi felnőtt képviselők. Az interpellálók külön elöl a miniszterek és államtitkárok mögött. Pár perc múlva a pulpituson megjelent Kövér László Úr, az Országgyűlés Elnöke. Ő vezette a napi ülést, Ő magyarázta el a szavazás menetét.

Megtudhattuk, hogy csak a minisztériumok kaphatnak kérdéseket – a diákok kedvéért itt most jelen volt a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnök asszonya is -, a válaszadásra 2 perc állt rendelkezésre – ha valamelyik államtitkár túllépte ezt, az Elnök Úr diszkréten „kolompolt” -, és ha nem fogadja el a képviselő az adott választ, szakbizottságokban folytatódik a munka.

Az ifjú képviselők kérdeztek pl. a szelektív hulladékgyűjtésről, arról, hogy a kis településeken miért nem működhet felső tagozat, a média romboló erejű műsorairól, és természetesen a délutáni kötelező iskolában maradásról.

A válaszokat a Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium minisztere, válaszolta meg.

Petra kérdésére, ami a liszt érzékeny és cukorbeteg gyerekek étkezésére vonatkozott, Doncsev András államtitkár válaszolt. Válaszát Petra elfogadta, a képviselők pedig 204 igen, 30 nem és 25 tartózkodás mellett egyetértettek vele. Államtitkár Úr aznap 6 kérdést is kapott, ezek között volt két olyan válasza is, amiket a képviselők elutasítottak. (122 igen, 121 nem, 25 tartózkodás. Ezt azt jelentette, hogy az igenek száma nem éri el az 50%-ot, így a válasz-amely a délután is iskolában eltöltendő időre vonatkozott-elutasíttatott)

Evelin kérdésére, amely a menzai étkezés alapanyaginak beszállítóira vonatkozott Dr. Fazekas Sándor Miniszter Úr válaszolt.

A hosszúra nyúlt délelőtt folyamán 27 kérdés hangzott el, melyek mindegyikének megválaszolása után szavaztak a diákképviselők. Így a hunyadisok közül már a harmadikosok is elmondhatják, hogy gyakorolták a parlamentáris demokráciát, állampolgári jogik érvényesítését.

Nem véletlenül voltunk a Felsőházi teremben, mert a kemény munka után királyi ellátásban volt részünk. Az ebéd nagyon stílusos volt, hiszen a paradicsomlevesben betűtészta úszkált (jelezve mily fontos a „kiművelt emberfők” jelenléte a Parlamentben) a második bécsi szelet volt (bár nekünk nem kell „Életünket és vérünket” felajánlani az uralkodónak) a desszert pedig császármorzsa.

 És, ha még nem lett volna elég élményből, láthattunk őrségváltást a Szent Korona előtt, bemutatót díszőrségtől, női kormányőrt, állhattunk a világ egyik legnagyobb szőnyegén, amely kb. 24 méter hosszú, kézi csomózású, egy négyzetméterén 1000 csomó van, és a „kékvérű” nemesi adományokra emlékezve, kék az alapszíne.

A fantasztikus nap végeztével, kormányőri kísérettel szállhattunk fel a buszra, ahol tele élménnyel, nagyon fáradtan tervezgettük a jövő évi pályázatot.

 

Fábián Ida, Molnár Éva