Lengyel – magyar barátság 2017

Iskolai kapcsolatok a lengyel – magyar – barátság jegyében

A Hunyadi Mátyás Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában több éves hagyománya van a nemzetközi iskolai programok szervezésének, megvalósításának. Több, mint egy tucat országba jutottak el pedagógusaink és diákjaink az elmúlt évtized alatt. Sok külföldi tanuló ismerkedhetett meg hazánk, városunk, iskolánk értékeivel a személyes találkozók kapcsán. Ezért a hagyományőrzés, a nemzetközi kapcsolatok bővítése terén végzett munkáért iskolánk megkapta a Jász – Nagykun – Szolnok Megye Európa Díját. Iskolánk nevelőtestülete ilyen előzmények után örömmel vette a felkínált lehetőséget városunk vezetőitől, hogy Törökszentmiklós testvértelepülésének iskoláival kapcsolatot létesítsen.

2016 júniusában a testvérvárosi találkozó alkalmából angol szakos és diákönkormányzatot támogató kollégák is ellátogattak a lengyelországi Ryglicébe. Már akkor felmerült egy hosszú távú együttműködés gondolata a Hunyadi és az ő iskolájuk között, melynek célja kapcsolatok építése, a hagyományok megismerése és az angol mint közvetítő nyelv használata levelezés és diákcsere formájában.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján szervezett megemlékezésekre érkezett hozzánk a lengyel küldöttség, köztük voltak a ryglicei iskolák képviselői is. Több eseményen találkozhattunk az igazgató kollégákkal, és lehetőséget teremtettünk, hogy iskolánkba is ellátogassanak. Az október 22-i találkozón vendégül láthattuk Ryglice és Törökszentmiklós jegyzőjét, a Székács Elemér Szakképző Iskola képviselőit is. A jó hangulatú megbeszélésen elhangzottak lehetőségek, elvárások, szóba kerültek a lehetséges tevékenységek, programok, az együttműködés első lépései. A cél közös volt, a lengyel – magyar – barátság erősítése az iskolai kapcsolatokon keresztül.

A tárgyalások alapján az általános és középiskolai korosztály számára is lehetőséget teremtenek a partnerek a személyes találkozásokra – „cserediák” programokra. Reményeink szerint már 2017 februárjában létrejön az első találkozó Ryglicében.

Szécsi Pál

intézményvezető