A Hunyadi tényleg több, mint 1 ISKOLA!

A Hunyadi tényleg több, mint 1 ISKOLA!

A kedves olvasó számára három tételben ismertetjük a helyzetet, bizonyítjuk a címben megfogalmazott állítást.

Sikeres nyelvoktatás bizonyítéka a sikeres, államilag elismert nyelvvizsga

Ismét nyelvvizsga-bizonyítvánnyal csenget a postás a hunyadis diákok kapuján. A sikeres angol két tanítási nyelvű programnak köszönhetően február 7-én és 8-án közép és alapfokú nyelvvizsgán vettek részt a Hunyadi Mátyás Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8. c osztályos tanulói. Ketten alapfokú nyelvvizsgát tettek. Tizennégyen pedig sikeresen vették a középfokú akadályait, közülük négyen mind a szóbeli mind az írásbeli nyelvvizsga bizonyítvány birtokosai. Büszkék vagyunk teljesítményükre: Gácsi Szilvia, Juhász Réka, Kacsó Sándor, Kovács Marcell komplex középfokú nyelvvizsga bizonyítvány, Gődér Levente, Göőz Richárd, Horváth Dominika, Juhász Viktor, Ollári Szabolcs, Radó Imre, Sónyák Ingrid, Szegő Zsuzsanna, Tóth Boglárka, Tripsánszki Piroska és Varga Vivien szóbeli középfokú nyelvvizsga bizonyítvány elégedett tulajdonosai. Németh Imre és Rondzik Norbert alapfokon voltak eredményesek. Így a végzős osztály 80%-a rendelkezik a hivatalos – államilag elismert – bizonyítvánnyal, mely jóval magasabb, mint a közoktatásban bevezetésre kerülő nyelvismereti szint. Ez a szám remélhetőleg májusban még növekedni fog, hiszen néhányan ekkor teszik próbára írásbeli tudásukat. A tíz éve városunkban beindított angol két tanítási program méltán népszerű a törökszentmiklósi családok körében. Az iskolából kikerülő tanítványok magabiztosan bírják az angol nyelvet, sikerrel felvételiznek elismert középiskolákba. Többségük már az általános iskolában megszerzi a diplomához elengedhetetlen középfokú nyelvvizsga bizonyítványt.

Fókuszban a természettudományos tantárgyak!

Sokan gondolhatják, hogy a Hunyadi Mátyás Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai csak az angol nyelv iránt érdeklődőek, hogy csak erre helyezi az iskola az oktatásban a hangsúlyt. Pedig ez nem így van! Fényes bizonyíték erre az iskola Művelt Tanulókért Alapítvány kezdeményezése. A kuratórium elhatározta, hogy a természettudományos tantárgyak iránit érdeklődést erősíteni kívánja a tanulókban. Így azoknak a diákoknak, akik az idei tanévben versenyeken bizonyították érdeklődésüket a matematika és más természettudományos tantárgyak iránt, ingyenes kirándulási lehetőséget ajánlott fel a Csodák Palotájába. A kuratóriumi tagok is meglepődtek, mikor mintegy száz tanuló pályázott sikerrel versenyeredményei alapján erre az utazásra! Így kicsit mélyebben kellett belenyúlni az alapítvány zsebébe. De megérte, hiszen ez a kezdeményezés tovább erősíti a hunyadis diákok természettudományos érdeklődését és tudását. Az első turnus kiránduló március 5-én utazott el a fővárosba a Csodák Palotájába. Itt egy rendhagyó fizika órán is részt vettek. A kisebbek a hangok fizikai törvényszerűségeivel ismerkedtek. A nagyobbak az elektromosságtanban bővítették ismereteiket. A kiállított tárgyakat, kísérleteket kipróbálva sok-sok tapasztalatot gyűjtöttek a körülöttünk lévő világról, megtanulhatták, hogy a fizika csodálatos, érdekes, színes… és tanulni nem csak könyvekből jó. A fejlesztéshez, az érdeklődés által megjelenő igények minél teljesebb kiszolgálásához kapcsolódik az iskola pályázati együttműködése is. Iskolánk a jó hírű Varga Katalin Gimnáziummal karöltve bekapcsolódik a TÁMOP programba, mely a természettudományos tantárgyak minél jobb színvonalon történő oktatását segíti elő. A Hunyadisok így lehetőséget kapnak arra, hogy érdekes kísérletekben, demonstrációkon vegyenek rész a szolnoki gimnáziumban.

Köszönjük a Művelt Tanulókért Alapítvány kezdeményezését, támogatását!

Hunyadis diákok színházi élményei

Több színvonalas kulturális programon vehetnek részt a tanév során szabadidejükben a hunyadis diákok. A helyi IKMKK által szervezett események, kiállítások, nyílt órák mellett a színjátszás iránt érdeklődő, diákok más rendezvényekre is eljutnak. A negyedik évfolyamosok számára már a Mikulás zsákjában is színházjegy lapult a megszokott édességek helyett. Egy klasszikus mese, a Csipkerózsika zenés, táncos, interaktív feldolgozását nézhették meg. a tanulók a Szigligeti Színházban. A darab annyira magával ragadta őket, hogy az angol két tanítási programban tanuló 4. a –sok a karácsonyi gálán ezt adták elő szüleiknek, természetesen angol nyelven. A nagyobbak diákbérletet vásároltak a Szigligeti Színházba, így a felnőtt előadásokat látogathatják. Eddig a Cabaret című darab nyerte el a tetszésüket leginkább. Hunyadis diák életéből nem maradhat ki egy Mátyás királyról szóló színdarab! Ezt gondolták az 5. b és c osztály tanulói is, akik a Kolozsvári bíró népmese színpadi változatán szereztek életre szóló élményt a megyeszékhelyen. Az eddigi legnagyszerűbb program március 2-án várta a zenés produkcióért rajongókat. Hatvan fős hunyadis diáksereg utazott el a fővárosba. A Thália Színházban az Abigél című musicalt tapsolta végig a lelkes csapat. Felejthetetlen élmény volt számukra Szabó Magda azonos című regényének fergeteges szereposztásban bemutatott, humorral, tánccal átszőtt színpadi változata. A Hunyadi Mátyás Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói szívesen töltik szabadidejüket kulturális programokon, így az iskola pedagógusai rendszeresen szerveznek kirándulásokat egy –egy remek előadásra. Köszönet jár a tanulók szüleinek is, akik a rendezvények anyagi hátterét biztosítják.                                                                                                        

                                                                                                                     Juhász Anikó

pedagógiai igh.